Bjärka Säby slott

För dig som vill komma närmre gud, men inte resa så långt, rekommenderar vi en pilgrimsfärd till Bjärka Säbys Slott. Både det gamla och det nya slottet är intressanta byggnader med mycket historia.

En av Sveriges främsta teologer Peter Halldorf håller idag till i Bjärka Säby och har en del av sin verksamhet i Bjärka Säbys slottskapell. Peter är en av få personer i Sverige som arrangerar pilgrimsresor till mellanöstern i syfte att komma närmre gud. I pilgrimsresorna utgår man från Bjärka Säbys slott och reser tillsammans mot det heliga landet. Ett samtal med Peter är väl värt resan till slottet och ger dig en god grund inför framtida färder.

Nya slottet

Bjärka Säbys nya slott är byggt i barockstil och ligger ungefär 250 meter från det gamla slottet. Slottet börjades byggas 1791 och stod färdigt år 1799 eller 1800. Idag ägs slottet av pingstkyrkan och fungerar som konferens- och kursgård. I slottets östra flygel ligger slottskapellet i nyklassicistisk stil som kom till runt 1880-talet.

Gamla slottet

Bjärka Säbys gamla slott ligger nordöst om sjön Stora Rängen ungefär 1 mil från Linköping. Huvudbyggnaden är byggd av gråsten och har stått där sedan 1630-talet, de två flygelbyggnaderna är tillbyggda runt 1700-talet, och byggda i trä. Den stora byggnaden har tre stycken våningar och flyglarna är enplansbyggnader. Numera går det att hyra den gamla slottsbyggnaden för fest eller bröllop.